Cu toții vrem cât mai multă memorie RAM. Acesta este primul lucru la care ne uităm atunci când vrem să cumpărăm un laptop sau un desktop nou. Suntem dispuși să plătim mult mai mult pe un sistem care are memorie RAM mai mare. O folosim însă cu adevărat vreodată? De câtă memorie RAM ai nevoie cu adevărat?

Majoritatea sistemelor noi vin din fabrica cu 8 GB RAM. Această memorie e suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Unele sisteme performante vin cu 16 GB RAM, iar dacă vrei ceva cu adevărat exclusivist poți găsi și cu 32 GB RAM sau mai mult. Merită însă să plătești sume generoase pentru această memorie RAM în plus? Hai să analizăm:

8 GB memorie RAM – ideal pentru utilizatorii obișnuiți

Dacă desfășori activități normale pe sistemul tău, 8 GB de RAM sunt exact ce ai nevoie. Această memorie este ideală pentru toți utilizatorii casnici care fac browsing pe internet, vizionează filme, lucrează in Office etc. Poate se vor încărca puțin mai greu taburile în cazul în care deschizi prea multe în același timp, însă nu vei avea probleme prea mari.

16 GB memorie RAM – ideal pentru gameri

Dacă însă folosești sistemul pentru gaming, este posibil să nu poți rula unele jocuri foarte noi cu doar 8 GB RAM. Producătorii ultimelor modele de jocuri recomandă un minim de 16 GB. Totuși, majoritatea jocurilor noi rulează bine și pe 8 GB. Nu vei simți nicio diferență în timpul jocului între 8 GB și 16 GB, sau poate doar una foarte mică.

Pe viitor, însă, se prefigurează că majoritatea jocurilor vor utiliza activ mai mult de 8 GB de memorie RAM. Așadar, dacă îți folosești sistemul pentru gaming intensiv, îți recomandăm varianta de 16 GB, mai ales dacă faci și streaming în timpul jocului.

32 GB sau mai mult – ideal pentru randări foto/video

Dacă lucrezi cu o cantitate mare de date în același timp, precum în randările foto sau video, recomandăm varianta de 32 GB. Este mai costisitoare, însă nu vei avea probleme în timpul lucrului. Majoritatea plăcilor de bază vin din fabrică cu 4 sloturi de RAM, așa încât nu vei avea dificultăți să faci acest upgrade sistemului tău.

Tu ce activități desfășori pe calculatorul tău? Ce memorie RAM ai? Lasă-ne un raspuns în comentarii!